Mitä muutto ulkomaille antaa?

moving_abroad_b

Miksi ihmiset muuttaa ulkomaille?

Jotkut sanovat, että ulkomaille lähdetään aloittamaan alusta. Oli muuton syy sitten uusi elämä, uusi työ, uusi parisuhde, eläköityminen, vaihtovuosi tai uusi opiskelupaikka, niin kaikki on aloitettava alusta. Asuntojärjestelyt, työn hankkiminen, kaveripiirin uudistus, paperityöt ja ne verkostoitumiset ovat kaikki luotava uudestaan. Usein tälläinen puhtaalta pöydältä aloitus saattaa tehdä jopa hyvää ihmiselle ja joissakin elämäntilanteissa varsin suositeltavaakin. Usein syynä ulkomaille muuttamiseen on seikkailunhalu ja uudenkokeminen.
Itse olin juuri lukion kirjoituksista selvitynyt, kun oli pakko suunnata ulkomaille opintojen perässä tietenkin. Aineena Englannin kieli ja kirjallisuus. Sitä ennen lukion aikana olin viettänyt yhden kesän Ruotsissa, toisen Italiassa ja kolmannen Saksassa. En tiedä miksi olen aina halunnut asua ulkomailla. Kai edelliskerrasta rohkaistuu aina enemmän. Uteliaisuus varmaan vaikuttaa myös ja se ettei ajattele elämästä, että on vain yksi paikka johon kuuluu. On myös hyvä yrittää elää niin, että tavarat mahtuisi matkalaukkuihin. Hamstraaminen ei koskaan ole ollut juttuni. Jos muutan, kaikki vanhat tavarat menee myyntiin ja loput kavereille ja hyväntekeväisyyteen.

Ulkomaille työn takia?

Mitä pohjoisemmaksi mennään Suomessa sitä vaikeammaksi menee työpaikkojen löytyminen. Varsinkin nuorille on vaikeaa ja haastavaa löytää koulutusta vastaavaa työtä – saati työpaikkaa ollenkaan, jota ei millään meinaa löytyä pienistä kylistä.
Kaikkein eniten ymmärrän juuri korkeakouluista valmistuneita. Jos Suomessa esim.jo tradenomeja valmistuu suoraan kortistoon on varmasti ymmärrettävää, että joku, monta vuotta ahertanut AMK:ssa ei halua mennä siitä seuraavaksi SIWAN kassalle, kun oman alan töitä ei yksinkertaisesti vain löydy. Tai insinöörin paperit saanut nuorukainen ei haluaisi enää tehdä vartijan hommia. Sama yleistys siis muihin ammattikuntiin. Siinä varsinkin pienellä paikkakunnalla voi tulla ahdistus, kun töitä ei löydy ja perheen perustaminen lykkääntyy. Hallituksen uudet työllistämisratkaisut eivät yli neljään vuoten ole menneet niinkuin luvattiin. Siinä kohtaa ulkomaille muutto työn perässä voi olla kovinkin järkeenkäypä ratkaisu. Sijaitsevathan monien firmojen Euroopan päämajat Dublinissa ja siellä on ollutkin paljonkin työtä akateemisesti koulutetuille suomalaisille useiden vuosikymmenten ajan. Sieltä saa myös ponnahduslaudan eteenpäin, uran tai ainakin sitä työkokemusta mitä Suomessa paljon arvostetaan. Niin viheliäiseltä kuin se kuulostaakaan – vastavalmistuneiden olisi syytä myös omata 1-2 vuotta työkokemusta, vaikka töitä ei olisikaan ollut koskaan tarjolla. Ulkomaille siis mars hakemaan uusia tuulia ja kokemuksia töiden tai muun elämän parissa!

handle with care

Onko hienoa asua ulkomailla?

Ei ulkomailla ole mitään sen hienompaa kuin Suomessakaan. Saman pään kanssa sinne ulkomaille lähdetään, ja ne asiat mitkä vaivaavat Suomessa, vaivaavat varmasti vielä pahemmin ulkomailla, jos niikseen tulee. Eli ei siellä ulkomailla tapahtu välttämättä mitään uudestisyntymistä. Kuitenkin matkailu avartaa monella tavalla. Siitä saa tasan sen verran irti, kuin on itse valmis ottamaan. Arki on samaa vaikkapa siellä Maltallakin, vaikka paikka ehkä enemmän muistuttaakin kesällä paratiisia ja ympärivuoden sellaista “turistirysä” lomakohdetta. Mitään sen hienompaa ei ulkomailla ole, ehkä ilmasto on “lämpimämpi” mutta mikä vain on ilmastollisesti miellyttävämpää verrattuna tammikuiseen Suomeen. Negatiivisia vastoinkäymisiä tulee siinä missä muuallakin. Kun Skotlannissa pankki tahtoi kaasuyhtiön laskun varmistuksena osoitteesta ja kaasuyhtiö vaati pankkitiliä, siinä on itse olo aika O.Moilasena. Ja voi tulla äkkiä ikävä Suomen selkeää toimintapaa. Tai kun Dublinissa hammaslääkärin laskut ovat kolmen-neljänsadan paikkeilla, muutamasta pienestä porauksesta. Orpous voi iskeä myös kun KELAlta tulee päätös, etten olekaan enää Suomen sosiaaliturvan piirissä. Mitäs sitten tehdään, kun sairastuu? Miten muuten se 30 vuoden päästä häämöttävä eläke kertyy Briteissä, Dublinissa, Maltalla,Hollannissa, USA:ssa? Pitäiskö sen eteen tehdä jotain pientä selvitystyötä? On hyvä varautua siihen, että asioihin pitää paneutua kunnolla, varsinkin paperityöhön. Lakimiestäkin voi käyttää, jos oikein askarruttaa. On hyvä olla sairasvakuutettu ja muutenkin varautua kaikkeen mahdolliseen. Muistuksena vielä se, että Suomen valtio ei ole velvoitettu maksamaan mitään sairaskuluja tai muitakaan kuluja mitä sinusta tulee, jos esim sairastut ulkomailla. Kaikki mitä siellä tapahtuu on sinun vastuullasi, vaikka olisitkin suomalainen. Jo sen takia vakuutukset ym.on syytä selvittää etukäteen.

Nuorena ulkomaille muutto kasvattaa kyllä ihan omalla tavallaan ja varmasti muuttaa vähän jo varttuneemmankin maailmankuvaa. Itse kasvoin ihmisenä paljon, kun 20 vuotiaana suuntasin asumaan Skotlantiin ja pääsin IT-firmaan töihin suomalaiseen asiakaspalveluun. Siinä kehittyy, kun on itse pärjättävä ja on vastuussa itsestään vieraassa maassa, ilman Suomen kattavia tukia tai oman perheensä läsnöoloa. Ulkomailla usein huomaa myös miten hyvin kotimaassa asiat on. Koti-ikävä perhettä ja suomalaisia ystäviä tulee varmasti. Onneksi nyky- teknologia varmistaa sen, että on helpompi pitää yhteyttä ja lentokoneet lentää edes- ja takaisin. Vaikka ulkomailla asiat olisikin hyvin, sitä alkaa arvostamaan omaa maatansa eri näkökulmasta.
Päätös lähtemisestä seikkailemaan on asia, jota en ole katunut en päivääkään. Uskon edelleen, että ulkomailla asuminen ei aina ole se helpoin tie mutta antaa paljon elämään. Monen mielestä ulkomailla asumiseen liittyy elämänkokemusta, menoa ja meininkiä, hauskuutta ja – ja se mielletään tylsyyden vastakohdaksi. Sitä myös arvostetaan paljon työelämässä, koska siinä on edelleen jotain loistoa. Uskon, että syynä arvostukselle on myös se, että ihmiset jotka muuttavat tuntemattomaan ovat selviytyjiä ja pystyvät ja oppivat soveltumaan uuteen nopeammin. Muuttuvassa globaalissa maailmassa tälläisiä kykyjä arvostetaan. Kosmopoliittinen asenne on nykyisin yksi arvostetuimpia piirteitä mitä haetaan.
Ainakin etäältä katsottuna muutto ulkomaille on aina varsin jännittäää. Mutta millaista elämä ullkomailla pidemmän päälle on? Millaista on vaihtaa maata tuosta noin vaan – kun asiat alkavat aina nollasta?
Ulkomailla hienointa on kohdata erilaisia ihmisiä ja oppia heidän tavastaan elää. Alussa on aina paljon säätämistä kaiken suhteen mutta omalla kohdalla ehdottomasti hyvät puolet voittivat ne inhottavat puolet kuten sen alusta aloittamisen kurjuuden. Eli ylämäkiä ja alamäkiä on varmasti luvassa, päättipä olla Suomessa tai ulkomailla. Sitähän elämä on.
Perheelliselle lista uusista asioista on aina pidempi. Esim. miten vieraassa maassa järjestetään päivähoito tai lastenkoulut ja neuvolat. Minkälaisia lääkäreitä ja sairaaloita. Miten ihmiset viettävät vapaa-aikaansa. Kulttuureita on monia ja jokaisesta niistä voi poimia hyviä asioita. On siis kiva ottaa se säkki päästä ja alkaa näkemään monista eri vinkkeleistä elämää. Siksi Suomesta muutto voi tehdä joskus hyvää. Takaisin pääsee aina paluulennolla taskut täynnä kokemuksia ja uusia ajatuksia.

move abroad

Mitä siitä saa irti?

Niinkuin mainittu elämänkokemusta, joskus vankempaa kielitaitoa, tapaat erilaisia ihmisiä ja opit eri ihmisten käyttäytymisestä paljon. Opit eri kulttuureista ja miten ihmiset eri maissa elävät ja mitä arvoja heillä on. Opit varmasti näkemään miten muualla Euroopassa tai maailmalla eletään. Jotkut tulevat toimeen pienemmälläkin ja jotkut eivät tunne sanaa “perusturva” joka ruokitaan valtion kädestä. Jokaisella ihmisellä on samat perustarpeet olit mistä päin maailmaa tahansa. Jokaisella on eri prioriteetit elämässä, toiset tykkäävät eri asioista kuin toiset ja syyt míksi eri maissa toimitaan erilailla, juontuu monista pikkujutuista, jotka ymmärtää vasta, kun laittaa itsensä samallle tasolle. Itsensä asettaminen muiden asemaan onkin tärkeä joskus, jotta pääsee syvemmälle toisten kulttuureihin.
Mukavaa on ollut huomata miten lasten kanssa ulkomailla asuminen mielletään aina todella haastavaksi, mutta itselle se on ollut enemmänkin opettavainen seikkailu, jossa monilta vanhemmilta on saanut paljon eri näkökulmia vaikkapa kasvatukseen, ruokavalioon tai elämiseen yleensä. Lapset ovat oppineet paljon varsinkin itäisen- Euroopan kulttuureista ja ihmisistä ja tavoista. On niin monia isoja ja pieniä asioita ja oivalluksia mitä olen oppinut ulkomailla. Esimerkkeinä vaikkapa joku asia ruokakulttuurista vaikkapa. Esim.vaikka miten paljon Suomessa syödään maitotuotteita ja lihaa verrattuna välimeren maihin. Tämä siis monesti kummastuttaut ainakin minua, sillä mietin usein miten lapset Maltalla pärjäävät sillä “köyhemmällä” ravinnolla. Ilmeisesti varsin hyvin, sillä yhtä terveitä he näyttävät olevan. Välimerellä syödään ainakin tuplasti enemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin Suomessa. Suomalainen tapa elää ei ole siis se ainoa oikea tapa. Omaan napaan tuijotus on jäänyt siis kertaheitolla.
Kaikki on tosin sinusta kiinni mitä olet hakemassa ulkomailla asuessasi. Oma asenne pitää olla kunnossa. Pitää lisäksi olla valmis olemaan avoin asioille ja heittää itsensä likoon ja nauttia uusista kokemuksista. Lähde siis matkaan!

Comments are closed.